Jeśli zaczynacie urządzać mieszkanie i zastanawiacie się we wnętrzach jakiego stylu czulibyście się najlepiej, zapraszam na nowy cykl. Pierwszy post poświęcony będzie kuchniom z lat 1920 - 1930, głównie brytyjskim oraz amerykańskim.
W tych czasach kuchnie były małe i urządzone funkcjonalne, zazwyczaj umieszczone z tyłu domu. W ich wnętrzu dominowała biel połączona z czernią, miętowa zieleń oraz pastelowa żółć. Podłogi bardzo często pokrywało linoleum. Tapety były kolorowe i wzorzyste.
DEKORACJE I PRZECHOWYWANIE 
Wśród kuchennych akcesoriów popularne były metalowe pojemniki, w których przechowywano chleb, mąkę, kaszę czy kawę. Oryginalne puszki wciąż można znaleźc na aukcjach internetowych czy pchlich targach. 
![]()  | 
| Gisela Graham - pojemniki do przechowywania | 
![]()  | 
| Pojemnik na chleb | 
 W latach 30. w bardzo wielu brytyjskich kuchniach obecne były porcelanowe pojemniki marki T.G. Green, w charakterystyczne biało - granatowe paski. Służyły do przechowywania przypraw. Do dzisiejszego dnia marka produkuje kuchenną zastawę. 
Niezwykle popularne były metalowe puszki z produktami spożywczymi oraz środkami czyszczącymi. Pudełka te zdobiły eleganckie nadruki, dlatego często ustawiano je jako przedmioty dekoracyjne. 
Chromowane elementy o opływowych kształtach charakterystyczne dla przełomu lat 20/30 pojawiały się także wśród kuchennych przedmiotów: czajników, cukiernic czy mleczników. 
Bardzo modne było także kolorowe szkło, z którego wykonywano wszelkiego rodzaju miseczki, bomboniery, cukiernice, patery, pucharki oraz talerze.
W następnym odcinku - salon oraz sypialnia w stylu lat 20. oraz 30. 

 
 
 
 

 
 
 
No comments:
Post a Comment